Weinig wind fnuikt groei hernieuwbare energie

04-11-2024

De productie van hernieuwbare energie is in oktober niet gegroeid. Doordat het in oktober weinig waaide, droegen de windmolens fors minder bij. Toch waren er ook dagen dat de hernieuwbare bronnen meer produceerden dan nodig was. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.

Ondanks meer vermogen aan windmolens, met name op zee, daalde de productie van deze bron in oktober met 20 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Zon deed het relatief goed met een stijging van 40 procent. De hoeveelheid ingezette biomassa lag iets hoger. Hierdoor bleef de totale productie van hernieuwbaar steken op hetzelfde niveau als oktober vorig jaar.

 

47 uur overproductie

Toch kende oktober ook dagen dat er meer schone stroom werd geproduceerd dan er kon worden afgezet bij binnenlandse klanten en export naar het buitenland. Dat resulteerde in oktober in 47 uur dat de prijs minder of gelijk was aan 1 cent per kWh. Bij lage prijzen kiezen veel producenten ervoor hun molens stil te zetten en zonnepanelen af te schakelen.

Virtuele elektrolyser draait 102 uur

EnTranCe vertaalt deze overschotten naar een virtuele elektrolyser. In plaats van afschakelen had daarmee groene waterstof kunnen worden gemaakt. In oktober had dit in 14 procent van de uren gekund.

Daarmee staat de teller van virtuele productie van groene waterstof dit jaar op 1372 uur. De elektrolyser had daarmee dit jaar al 19 procent van de tijd kunnen draaien. Met een 100 MW elektrolyser zou dit jaar tot en met oktober, uit stroomoverschotten, een hoeveelheid waterstof kunnen zijn geproduceerd die voldoende is om 8000 woningen een jaar lang van duurzame energie voor verwarming en douchen te voorzien. Bij gebruik van hybride warmtepompen zouden dat 27000 woningen zijn.   

Aandeel duurzame stroom gedaald

In oktober kwam 43 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen. Als het afschakelen wordt meegeteld zou het aandeel op 45 procent uitkomen. Ook dat is nog lager dan de 48 procent oktober vorig jaar.

Er zijn twee redenen voor lagere aandeel. De eerste is de eerdergenoemde lagere bijdrage van windmolens. Een tweede oorzaak ligt in de gestegen vraag naar stroom. Die ligt nu weer op het pre-crisisniveau van 2021. Vorig jaar oktober lag de vraag daar 5 procent onder.

 

Energieopwek is onderdeel van ned.nl

 

Energieopwek.nl is sinds maart onderdeel van het Nationaal Energie Dashboard. (ned.nl).  Ned.nl is ontwikkeld door Gasunie en Tennet. Energieopwek laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt. Dit gebeurt in samenwerking met EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.

Ned.nl gaat zich ontwikkelen tot de plek waar de relevante energiedata van het hele energiesysteem te vinden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

Cookie-instellingen