Opbrengsten investeringen zichtbaar maken
Als eerste punt pleit NKP-voorzitter Kees Vendrik ervoor dat de ópbrengst van structurele investeringen die nodig zijn voor een duurzame toekomst, beter zichtbaar wordt. Een duurzame structurele investering komt in de begroting als een kostenpost. Net als een eenmalige uitgave zoals bijvoorbeeld de incidentele 5 miljard voor het energieprijsplafond. Dat was nodig om de gevolgen van de torenhoge gasprijs in de hand te houden. De opbrengst van de investering die Nederland structureel sterker maakt, speelt geen rol bij de beoordeling of het bijdraagt aan houdbare overheidsfinanciën. Daarmee wordt het over één kam geschoren met incidentele uitgaven die Nederland niet structureel vooruithelpen. “Niets doen is daarmee gratis. Daarmee doen we onszelf tekort. Groeipotentieel dreigt zo onvoldoende te worden verzilverd”, aldus Vendrik.
Een structureel duurzame economie brengt ons in veiliger vaarwater.
Kees Vendrik
Het toont volgens hem ook aan dat blootstelling aan de grillen van de wereldwijde energiemarkten een risico vormt voor de overheidsfinanciën, terwijl een structureel duurzame economie ons in veiliger vaarwater brengt. Brandjes blussen kost steeds veel geld, terwijl een eenmalige investering ons brandveilig kan maken.
De kunst van doelmatige investeringen
Als tweede punt ziet hij een belangrijke rol voor het ministerie van Financiën om actief te sturen bij de omvangrijke investeringen om het stroomnetwerk te verzwaren. Dat de bestaande netten flink moeten worden uitgebreid is evident. Nederland kent van oudsher een klein stroomnetwerk dat niet geschikt is voor het energiesysteem van de toekomst waar veel meer stroom gebruikt wordt. De kunst is de investeringen daarvoor zo doelmatig mogelijk te doen. Het gaat om groot geld. Alle opties die mogelijk goedkoper zijn dan netverzwaring moeten dus tijdig op tafel.
Als de overheid goed rekent kan het beter sturen op de laagst mogelijke kosten. Denk hier aan koppeling van lokale opwek en lokaal gebruik van energie, collectieve warmtenetten, bedrijventerreinen met energiehubs met eigen opwek en opslag, uitrol van energiedelen in buurt en wijk. Ook deze opties lossen de netcongestie niet onmiddellijk op. Ze zijn wel goedkoper dan netverzwaring en het biedt ruimte voor versnelling. Dat is met de oplopende economische maatschappelijke schade door netcongestie een groot voordeel. Een economie die lekker draait is uiteindelijk ook weer goed nieuws voor de schatkist.
Tijdig alternatief voor basis overheidsfinanciën
Het derde punt dat Vendrik aansnijdt is de belastingheffing die gebaseerd is op fossiele brandstof. Het gebruik van benzine en diesel om auto te rijden en gas om te verwarmen en te koken gaat afnemen. Daarmee krimpt de basis waarover belasting wordt geheven. Het tast onvermijdelijk de houdbaarheid aan van de overheidsfinanciën. Als hier niet tijdig een alternatief voor komt, vertraagt het ook een voorspoedige overgang naar een klimaatneutrale samenleving. De houdbaarheid van de overheidsfinanciën remt dan beleid dat afbouw van fossiel gebruik zou moeten versnellen.