Gen Z en klimaat Van jeuk tot activisme | Nationaal Klimaat Platform

Gen Z en klimaat: Van jeuk tot activisme

26-05-2025

De relatie tussen Gen Z en het klimaatvraagstuk is op zijn zachtst gezegd nogal wisselvallig. Jongerenorganisaties proberen hun achterban te mobiliseren, maar dat is een worsteling. Want waar de een voor de toekomst van het klimaat op de barricaden klimt, kan de ander het woord niet meer horen.

Tussen haat en liefde

Mede aanleiding voor het webinar is een rondgang langs zo’n 280 MBO-studenten. In 15 dialogen in het hele land over belangrijke thema’s werd duidelijk dat het klimaatvraagstuk onder MBO-studenten pas speelt als het gaat om concrete acties.

“Woorden als stikstof, klimaat en verduurzaming zijn jeukwoorden,” zegt Jessie Harms, onderzoeker bij het NKP. “Onderwerpen als woningen, boeren of gezondheid krijgen veel meer interesse. MBO-studenten worden moe van het negatieve nieuws en van protesten rond klimaat. Maar natuur, lucht- en waterkwaliteit, armoede en ‘de vervuiler betaalt’ spreken wel aan, dus daar zitten de aanknopingspunten. Dus niet vanuit een paar abstracte woorden, maar vanuit de praktische onderwerpen dichtbij de beleving.”

Matrix waarop de onderwerpen staan naar indeling 'leven wel/niet onder jongeren en onderwerpen waar de overheid zich wel/niet mee zou moeten bemoeien

MBO-studenten vinden daarbij de eigen vrijheid van handelen belangrijk. Ze willen niet dat de overheid hun ‘recht’ op een auto of op het eten van vlees beperkt. Harms: “Zij vinden de invloed van hun eigen gedrag ook maar klein. Ze zijn ook onzeker de toekomst, bijvoorbeeld over wonen, een baan, financiën, een overstroming. Ze willen dingen veranderen en de overheid moet daarin wel een rol spelen.”
 

Terugkijken:

 

Tafelgasten:

  • Dieuwertje Wallaart, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (JKB)
  • Efe Boray, vicevoorzitter JOBmbo, de belangenclub voor MBO-studenten
  • Teun van den Brand namens Stichting Trotse Jonge Boeren
  • Mauk Bresser, voorzitter JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD
  • Minne van der Mast, voorzitter van Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks
  • Manish Jhinkoe-Rai van Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66
  • Jessie Harms van het NKP die de MBO-tour deed

 

Onderzoek onder MBO-studenten

Jessie Harms vertelt over haar onderzoek onder MBO -studenten

Jessie Harms, projectmanager bij het NKP, vertelt over het onderzoek wat zij deed onder MBO-studenten. Zij besprak met hen onderwerpen die dicht bij de belevingswereld van jongeren staan.

Bekijk dit deel

In gesprek met jongerenorganisaties

Dieuwertje Wallaart van de Jonge Klimaatbeweging in gesprek met Kees Vendrik

In het eerste deel van de uitzending een gesprek met Dieuwertje Wallaart van de Jonge Klimaatbeweging, Efe Boray van JOBmbo en Teun van den Brand namens de stichting Trotse Jonge Boeren. 

Kijk deel 1

Gesprek met jongeren politieke partijen 

Manish Jhinkoe-Rai van Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66, aan het woord in de studio

Kees Vendrik sprak in deel twee met Manish Jhinkoe-Rai van Jonge Democraten, Minne van der Mast, van Dwars en online met Mauk Bresser van de JOVD over de rol van jongeren in de politiek.

Kijk deel 2

 

 

Tussen hoop en vrees

De organisaties die bij het webinar aan tafel zitten bevestigen de onzekerheid onder hun achterban. Hoe mobiliseer je die achterban?

“Ik strijd elke dag voor de hoop op de toekomst,” zegt Dieuwertje Wallaart, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (JKB). “Zelf krijg ik geen jeuk van ‘klimaat’ of ‘CO2’, maar voor veel mensen is het ‘ver van je bed’ en een hoop gedoe. En al die rapporten over het klimaat zijn niet hoopvol, dus waar doen we het voor? Het is best ingewikkeld. Wij kijken vanuit Den Haag en de cijfers, een jonge boer ziet de praktijk op het erf. Maar als we dat geluid niet horen, stopt het gesprek. In onze campagnes proberen we concreet te zijn. Het gaat om de acties die we kunnen ondernemen.”

Jonge boeren en MBO-studenten hebben inderdaad nogal een ander perspectief op klimaatmaatregelen, zo bevestigen hun vertegenwoordigers. “Voor jonge boeren is het blikveld behoorlijk troebel,” zegt Teun van den Brand namens Stichting Trotse Jonge Boeren. “De ene regel is nog niet opgelegd of de andere volgt, vaak onder het mom van duurzaamheid en klimaat. Jonge boeren ondersteunen de doelen breed, Ze willen echt verduurzamen, maar willen wel weten waar ze aan beginnen. We willen een boterham, de nuance, en dat wordt vaak niet gehoord. Maatschappij en politiek kijken er zelfs op neer.”

Daar heeft Efe Boray, vicevoorzitter van belangenclub JOBmbo, al helemaal last van. “MBO-studenten hebben het stigma ‘dom’ te zijn. Maar natuur en gezonde lucht gaan ons aan. Klimaat is een gigantisch probleem, en wij moeten dat oplossen? Dat is wel een beetje David tegen Goliath. Ik pleit ervoor dat ook in het basisonderwijs veel meer aandacht komt voor deze onderwerpen, en dan niet alleen in ‘de week van het klimaat’. Want wij willen werken aan tastbare onderwerpen. Dat geeft ook hoop.”

 

Tussen bestuurstafel en de A12

Steeds weer duikt de overheid op als belangrijke speler in het klimaatvraagstuk. Politieke jongerenorganisaties willen meer actie van het huidige kabinet.

 “Het is pappen en nathouden, zo gaan we de doelen van Parijs niet halen,” verwoordt Mauk Bressers van de JOVD het gemiddelde gevoel. “Het is niet doortastend. Gaan we de accijns op benzine verlagen, in plaats van investeren in kernenergie en woningen? En toch denken we dat het kan.”

Het vertrouwen van jongeren ebt weg, constateren ook de collega’s van de jongerenorganisaties van D66 en GroenLinks. Ze willen meer actie, maar de methode verschilt nogal. Minne van der Mast van Dwars (GL) pleit voor de activistische weg: “Daarmee krijgen we het gesprek op gang en nemen het heft in eigen handen. We zijn verdrietig en boos over die kleine kans om ‘Parijs’ nog te halen. Intussen zien we de fossiele subsidies groter worden! Daarom staan we op de A12. Niet om te protesteren tegen individuele burgers of boeren, maar wel tegen die 60 grote bedrijven die 80% van de uitstoot veroorzaken, of tegen de grote agro-industrie die de duurzame boer geen kans geeft.”

Teun van den Brand vindt dat A12-protesten ‘slaan als een tang op een varken’. Ook Manish Jhinkoe-Rai van de Jonge Democraten kiest liever een andere methode: “Wij willen in gesprek, met andere jongeren, aan de bestuurstafel. Maar wel met duidelijke randvoorwaarden, eerlijk zijn over de gevolgen en de kosten.”

Alle jongerenorganisaties vinden wel dat zij een grotere impact kunnen hebben als ze gezamenlijk optreden. Maar tijdens het webinar en daarna speelde nog wel de vraag: hoe breng je die verschillende politieke, abstracte en concrete perspectieven bij elkaar? Op bestuurlijk niveau gebeurt er wel het een en ander, volgens Jhinkoe-Rai: “Wij hebben best veel contact met andere organisaties, zoals de Jonge Klimaatbeweging of jonge boeren.”

Maar dat vindt Efe Boray van JOBmbo niet genoeg: “Betrek ons erbij, vraag ons aan tafel. Ik zou graag een quotum van MBO’ers in de politiek zien. Dus ook in de politieke jongerenorganisaties.”

Een politiek jongeren event op het erf van een van de Trotse Jonge Boeren? Teun van den Brand staat ervoor open. Hij wil graag laten zien dat jonge boeren volop met verduurzaming bezig zijn, maar dit bij andere groepen jongeren nog niet gezien en begrepen wordt.

 

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Bekijk ook

 

 

Blijf op de hoogte

Geen belangrijke updates missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

 

 

Cookie-instellingen