Op 14 mei heeft het Nationaal Klimaat Platform een bezoek gebracht aan Den Bosch. Aanleiding is het onderzoek dat het NKP uitvoert naar de kansen en knelpunten voor verduurzaming van horecaondernemers. In het pas gerenoveerde Theater aan de Parade spraken voorzitter Kees Vendrik en zijn collega’s met ondernemers, mensen van de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland over deze kansen en knelpunten.
Hoewel ondernemers te maken hebben met allerlei uitdagingen, tonen ze interesse in de verduurzaming van hun onderneming. De uitwerking hiervan is voor elke ondernemer anders. Ondernemers verschillen van elkaar als het gaat om de kennis over meest interessante verduurzamingsmaatregelen en de mate waarin er prioriteit aan duurzaamheid wordt gegeven. Tijdens dit werkbezoek was een groot verschil te zien in de mate waarin ondernemers verduurzamingsmaatregelen in hun onderneming hadden toegepast. Zo sprak er een ondernemer die het grootste deel van zijn stroomverbruik zelf opwekt, van het gas af is en alleen biologische producten serveert. Daarnaast maakt hij gebruik van een bodem infiltratie systeem, waardoor het hotel niet op het riool is aangesloten. Ook heeft hij zijn interne processen zo ingericht dat voedselverspilling geminimaliseerd is. Andere ondernemers volgen met name de wensen van hun klanten als het gaat om meer plantaardig op de kaart en kijken naar laagdrempelige manieren om hun energieverbruik te reduceren. Bijvoorbeeld het toepassen van energiezuinige verlichting.
Regeldruk (bijvoorbeeld als het gaat om evenementenvergunningen) en stijgende prijzen voor inkoop en personeel vormen op dit moment grote uitdagingen voor de ondernemers die van invloed zijn op hun bestaanszekerheid. Voor sommigen betekent dit dat ze nauwelijks tijd en aandacht geven aan verduurzaming. Het leasen van apparatuur werd door een ondernemer genoemd als mogelijke oplossing voor het beperkte budget om te verduurzamen.
Bij het nemen van energiebesparende maatregelen werd de cruciale rol van de pandeigenaar aangestipt. Hoewel er vaak veel kansen van het verbeteren van de schil van een pand liggen, zijn pandeigenaren hier nog maar mondjesmaat mee bezig, zo klonk het. Bierbrouwerijen zoals Heineken hebben als vastgoedeigenaar een belangrijke rol in het verduurzamen van horeca(panden). Maar, er is ook een rol weggelegd voor de ondernemers zelf. Zo kwam een ondernemer met het voorbeeld dat hij zijn energieverbruik op detailniveau monitort. Daarnaast hanteert hij een protocol voor zijn personeel voor het in- en uitschakelen van apparatuur. De eerste stap hoeft echter niet meteen een hele grote te zijn. Het installeren van bewegingssensoren werd genoemd als eenvoudig te nemen maatregel voor ruimten waar personeel en gasten niet continu aanwezig zijn.
Ook de rol van de gemeente is besproken. De gemeente ’s-Hertogenbosch wil energiebesparing bij binnenstadondernemers stimuleren en hen ondersteunen bij energiebesparende maatregelen. De eerdergenoemde verschillen in kennis en prioriteit bij ondernemers zouden moeten worden meegenomen in zo’n aanpak, zo klonk het. De ondernemers gaven hierbij aan dat het cruciaal is dat de pandeigenaren hierbij betrokken worden. De gemeente ziet daarnaast een aanjaagrol voor de banken weggelegd, bijvoorbeeld als het gaat om financiering voor pandeigenaren.
Een ander signaal dat door de deelnemers werd afgegeven was dat de bescherming van binnenstedelijke monumenten een drempel vormt voor verduurzaming van de panden. In Den Bosch is nagenoeg het hele centrum rijksmonument of beschermd stadsgezicht. Dit zorgt voor veel praktische beperkingen ten aanzien van het plaatsen van zonnepanelen en het verbeteren van de isolatie.
Het NKP kijkt met een positief gevoel terug op het werkbezoek. Het enthousiasme van de deelnemers was erg positief om te zien en daarnaast zijn er verschillende interessante linkjes gelegd tussen de aanwezige partijen. Daarnaast zijn er ideeën geopperd voor een lokale aanpak in Den Bosch. De inzichten die zijn opgehaald worden door NKP meegenomen in de rapportage van het onderzoek naar kansen en knelpunten voor verduurzaming van de horeca.
Nieuws Activiteiten Webinars Klimaatkennis Publicaties Over ons Contact
Geen belangrijke updates missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Inschrijven
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.