Robuuster systeem
“Inmiddels ben ik helemaal de wijken ingedoken en gespecialiseerd in lokale energiesystemen,” vertelt Annelies. “Je moet je voorstellen hoe dat is, als wijken straks energieneutraal zijn. De nieuwe generatie zonnepanelen is veel efficiënter en kun je overal op aanbrengen. Dus je gaat heel veel zon produceren in de wijken, coöperaties starten en het sámen doen. Het gaat dan niet alleen om verwarming, maar ook om koeling en bijvoorbeeld het laden van elektrische auto’s. Om netcongestie in wijken te voorkomen, kun je in de wijk vraag en aanbod op elkaar afstemmen met slimme systemen en opslag van elektriciteit en warmte. Het meeste in de wijk produceren, bottom-up, en alle restwarmte weer gebruiken, dat is een veel robuuster systeem. Bovendien brengt zo’n aanpak mensen in sociaal opzicht ook bij elkaar.”
“Als je nu 10-15 hele goede voorbeelden hebt van energie-neutrale wijken in Nederland, dan kunnen mensen zien dat het kan. Natuurlijk gaan er dingen mis, maar daar leer je van. Maar die voorbeelden zijn cruciaal.”
Dicht bij huis
“In mijn eigen wijk zijn ze zo’n nieuwe energievoorziening aan het opzetten. Dat is natuurlijk geweldig want dan zie je van dichtbij hoe het kan. Ik woon naast een ziekenhuis waar ze veel restwarmte hebben. Die restwarmte willen ze gratis ter beschikking stellen aan de wijk. Dan komt er een coöperatie en een lage temperatuur warmtenet. In mijn wijk staan allerlei woningen, uit alle tijdperken, maar bijvoorbeeld ook schoolgebouwen en een sporthal. Zo’n moderne energievoorziening moet dus overal kunnen werken. Ik probeer de mensen die het opzetten, te helpen door hen te adviseren.”
Belemmeringen wegnemen
“Als ik één maatregel direct zou mogen doorvoeren, dan zou ik alle wettelijke belemmeringen wegnemen die er nu zijn voor die energie neutrale wijken. Het nu zomaar afschaffen van de salderingsregeling vind ik een slecht idee. Zolang consumenten hun elektriciteit niet samen kunnen delen, samen kunnen opslaan of samen kunnen omzetten in warmte, is het onverstandig. De investeringen in zon op dak zakken nu al in, terwijl we dit hard nodig hebben voor de toekomst. Steeds wordt de consument die verduurzaamt teruggefloten. Er wordt niet vanuit innovatie gedacht. Terwijl innovaties cruciaal zijn voor de energietransitie.”