Over ons

Het Nationaal Klimaat Platform is in 2022 door toenmalig minister Jetten van Klimaat en Energie in het leven geroepen om te helpen het klimaatbeleid te versnellen. Het platform vormt een brug tussen de dynamiek in de samenleving en het beleidsproces in Den Haag. Het mandaat loopt tot november 2026. Voorzitter Kees Vendrik brengt met de zogenoemde signalenrapporten, meerdere keren per jaar direct verslag uit aan de minister voor Klimaat en Groene  Groei of de verantwoordelijke minister die gaat over een bepaald onderwerp. Het gaat hierbij over de kansen die er zijn om te versnellen en de knelpunten die daarvoor moeten worden verholpen. Het is dan aan de politiek om actie te ondernemen. Als platform houden we in de gaten wat er met onze bevindingen gebeurt en trekken aan de bel wanneer er geen versnelling zichtbaar is.

Jaarverslagen

Het eerste Jaarbericht 'Politieke moed in tijden van schaarste' van het NKP geeft een beknopt overzicht van de positie die in 2023 is opgebouwd en de activiteiten en initiatieven die het NKP samen met vele partners in het eerste jaar kon realiseren. Daarnaast bevat dit Jaarbericht een reflectie op actuele ontwikkelingen in de samenleving die van belang zijn voor het klimaatbeleid. Die reflectie maakt duidelijk dat er werk aan de winkel is. In de komende jaren heeft Nederland behoefte aan politieke moed bij de vele keuzes die voorliggen.

Het Jaarbericht 2024 is inmiddels ook beschikbaar: Werk aan weerbaarheid (download pdf).

Lees ook ons Financieel jaarverslag 2023 - 2024.

 

 

 

 

Wat we doen

We werken met twee programmalijnen. Dat zijn de lijn ‘burgers’ en de lijn ‘ondernemers.’  Daarbinnen zijn we aan de slag met uiteenlopende projecten en activiteiten.

 

 

Burgers

Veel burgers voelen zich weinig betrokken bij en verbonden met de klimaattransitie. Toch krijgt iedereen te maken met de gevolgen van klimaatverandering en de consequenties van klimaatbeleid.

Door onderzoek, werkbezoeken en bijeenkomsten komen wij te weten welke thema’s en vraagstukken groepen burgers dagelijks bezig houdt en hoe deze samenhangen met energie en klimaat. Zo krijgen we zicht op de knelpunten die groepen burgers belemmeren om zelf in actie komen, gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van hun wijk, stad of buurt,  en maken we zichtbaar wat actieve bewoners nodig hebben om met lokale initiatieven bij te dragen aan de transitie. Bijzondere interesse hebben we voor de bijdrage die energie- en klimaatbeleid kan hebben aan versterking van bestaanszekerheid.

Door te luisteren en te kijken naar de praktische ervaringen willen we goed beeld krijgen van kansen en knelpunten bij burgers. Projecten op het gebied van amateursport en bezoek aan evenement zijn enkele van de manieren waarop het NKP contact zoekt met de grote ‘stille’ middengroep die het lastig vindt zelf te handelen terwijl ze zien dat er wel iets moet gebeuren.

 

 

 

 

 

Ondernemers

Voor het midden- en kleinbedrijf is verduurzamen soms een ingewikkelde klus. Vaak hebben deze ondernemers andere prioriteiten en weinig tijd en middelen om zelf in actie te komen. Toch krijgen ook zij te maken met de consequenties van energie- en klimaatbeleid.

Ook voor deze groep ondernemers organiseren we activiteiten die zichtbaar maken hoe energie- en klimaatbeleid kan bijdragen aan hun bedrijfscontinuïteit en bestaanszekerheid. Wat belemmert hen om zelf in actie komen? Wat levert verduurzaming hen op? En wie of wat kan helpen om de kansen voor verduurzaming te verzilveren en deze bedrijven een gezonde toekomst te geven.

Bij de lijn Ondernemers zoeken we ondernemers op in eerste plaats om te horen wat hen bezig houdt in algemene zin. En meer specifiek hoe zij denken in een hoger tempo te verduurzamen, wat hen nu tegenhoudt en wat zij nodig hebben om te versnellen. Zo richten we ons onder meer op verduurzaming van bedrijventerreinen, beleid dat de gangbare boeren en tuinders een duurzaam toekomstperspectief biedt en kansen en knelpunten voor de horeca.

 

 

 

 

 

Andere thema's

Naast deze lijnen pakken we ook andere knelpunten op die zowel voor burgers als ondernemers van belang zijn. We hebben de Warmte Alliantie gesmeed om zo de vastgelopen aanleg van warmtenetten weer los te trekken. Ook zijn we een van de initiatiefnemers van de Maatschappelijke Alliantie. Die steeds pleit voor consistent klimaatbeleid om zo de bv Nederland vooruit te helpen.

Gesprek en verbinden

Met een reeks webinars en het podcastkanaal ‘Woest Optimistisch’ bespreken we actuele thema’s in de transities en brengen we goede voorbeelden voor het voetlicht.

Met de jaarlijkse Top van Onderop, de parade van maatschappelijke initiatieven, brengen iedereen die de transities al praktisch vormgeeft bij elkaar en zetten we de schijnwerpers op de talloze voorbeelden waar de duurzame toekomst al zichtbaar is.

 

 

 

 

Team

 

Rob Weterings - foto Hazel Ling

Rob Weterings
Programmadirecteur




LinkedIn
rob.weterings@nkp.nl

Jessie Harms - foto Hazel Ling

Jessie Harms
 Projectmanager


 

LinkedIn
jessie.harms@nkp.nl

Elsbeth Roelofs

Elsbeth Roelofs
Programmamanager Ondernemers




LinkedIn
elsbeth.roelofs@nkp.nl

 

Dirk van den Bosch - foto Hazel Ling

Dirk van den Bosch
Strateeg


 

LinkedIn
dirk.vanden.bosch@nkp.nl

Jeroen Windt - foto Hazel Ling

Jeroen Windt
Woordvoerder/ Communicatieadviseur

 

LinkedIn
jeroen.windt@nkp.nl

Ella van Zaal - foto Hazel Ling

Ella van Zaal
Management ondersteuner & PA voorzitter

 

LinkedIn
ella.van.zaal@nkp.nl

Anne Bastin

Anne Bastin
Projectmedewerker


 

LinkedIn
anne.bastin@nkp.nl

 

 

Christianne Karreman

Christianne Karreman
Management assistent


LinkedIn
christianne.karreman@nkp.nl

Sander Zondervan

Sander Zondervan
Projectmanager

 

LinkedIn
zondervan@nkp.nl

Judith van de Geer - foto Hazel Ling

Judith van de Geer
Programmamanager Burgers

 

LinkedIn
judith.vande.geer@nkp.nl

Patricia Beekelaar

Patricia Beekelaar
Communicatiemedewerker

 

LinkedIn
patricia.beekelaar@nkp.nl

 

 

 

Versnellingsdialoog

De Versnellingsdialoog bestaat uit een diverse groep professionals die een aantal keer per jaar samenkomt om met het NKP mee te denken over de versnelling van de transitie. Deze groep mensen heeft kennis en ervaring met de transitie. De leden zitten in de Versnellingsdialoog op persoonlijke titel en functioneren als een interne raad van advies. Maak op deze pagina kennis met onze leden.

De Versnellingsdialoog heeft drie belangrijke functies.

  • Allereerst om de deelnemers te horen over de kansen en knelpunten die zij zelf ervaren in de praktijk.
  • Ten tweede om de relevantie van door NKP verzamelde signalen te toetsen aan de kennis en praktijkervaring van de deelnemers.
  • Ten derde om mogelijke interventies te benoemen die kunnen bijdragen aan versnelling.

De nadruk in het gesprek aan deze dialoogtafel ligt op duiding van de signalen, het benoemen van probleemeigenaren en op formulering van de interventies die nodig zijn om kansen te kunnen verzilveren en knelpunten weg te nemen.

Dit proces wordt open, creatief, onderzoekend, inhoudelijk en actiegericht. Van alle leden wordt gevraagd zonder last of ruggenspraak te opereren.

De denklijnen, opvattingen en adviezen van de Versnellingsdialoog zijn van zwaarwegend belang voor de programmering van activiteiten en rapportages van het NKP. De voorzitter blijft eindverantwoordelijk voor het functioneren en de externe rapportages van het NKP. De Versnellingsdialoog opereert als een interne raad van advies van het NKP en treedt niet als zelfstandig orgaan naar buiten.

 

 

 

OFL

 

Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) begeleidt het Nationaal Klimaat Platform en faciliteert het secretariaat.

Lees meer

Openheid Nationaal Klimaat Platform

Het Nationaal Klimaat Platform streeft naar zo groot mogelijke openheid. Op onze website staan alle relevante stukken die inzicht geven in ons werk. Mocht u daar toch niet de informatie vinden die u zoekt dan kunt u contact opnemen met het secretariaat.

In de Wet open overheid (Woo) is geregeld dat iedereen informatie mag vragen over wat de overheid doet. De Woo is ook van toepassing op het NKP. Meer informatie over de Woo kunt u vinden op Wet open overheid (Woo) | Rijksoverheid.nl

 

 

Cookie-instellingen