Het narratief van het Nationaal Klimaat Platform gaat over klimaatrechtvaardigheid, aansluiten bij de naaste omgeving van burgers en perspectief schetsen van een duurzame samenleving.
Uit veel onderzoek blijkt dat burgers zich zorgen maken over de klimaatverandering en bereid zijn daar iets tegen te doen. Dan moet wel duidelijk zijn dat iedereen (bedrijven, groot en klein, burgers en overheid) hun eerlijk deel daarin bijdragen. “Wie de grootste verantwoordelijkheid draagt voor de uitstoot van broeikasgassen, in de beste positie verkeert met de meeste middelen levert de grootste bijdrage", aldus voorzitter Kees Vendrik
Belangrijk is ook aan te sluiten bij de directe omgeving. Klimaatbeleid staat lang niet altijd bovenaan bij mensen als het gaat om zaken die ze belangrijk vinden in hun huis, straat of gemeente. Uit initiatieven als Buurkracht blijkt dat in hun naaste omgeving actief willen zijn. Daar kunnen ook gezamenlijke projecten voor bijvoorbeeld energiebesparing uit voortkomen.
Het perspectief van een duurzame samenleving, met schonere lucht, goedkope energie, stillere steden, robuuste natuur, comfortabele woningen en circulair bedrijfsleven kan helpen de angst weg te nemen om vertrouwde fossiele wereld los te laten. De nieuwe economie is al in opbouw, maar nog weinig zichtbaar voor grote lagen van de bevolking.