Boeren voor biobased bouwen

21-02-2023
{0} reacties

Telen van gewassen als grondstof voor biobased producten voor bouw en industrie biedt veel mogelijkheden. Boeren kunnen omschakelen. De bouw wordt circulair. De uitstoot van broeikasgas en stikstof daalt. De bodem wordt gezonder. Hiervoor moet wel de hele keten in beweging komen.

Hoe wordt gewasteelt van lisdodde, hennep en vlas voor de bouw lonend?

‘Wageningen’ begroot het potentieel van telen voor duurzaam bouwen op 50.000 hectare en 1,7 miljoen ton CO2 minder in 2030. Zo’n opschaling kan alleen als ook de credits voor het opslaan van CO2 ten minste voor een deel ten gunste komen van de landbouwer. In het water- en bodembeleid moet er ook waardering komen voor dit soort teelt, zonder insecticiden, op veenweidegrond. De subsidie van €2500 per hectare weegt niet op tegen de waarde van zo’n hectare voor een veehouder.

Het verdienmodel van deze gewasteelt moet transparanter om landbouwers te kunnen verleiden over te stappen. Ook de bouwsector moet aan dit soort teelt gaan trekken, bijvoorbeeld door niet alleen op prijs te tenderen maar ook op duurzaamheid, en door meer lokale grondstoffen te gebruiken.

Meer over de aanpak door hele keten

Er is stevige behoefte aan een interdepartementaal opschalingsplan van Landbouw, Economische Zaken en Klimaat, en Volkshuisvesting dat partijen verbindt en faciliteert en kennis samenbrengt. Dat is nodig om door de conservatieve grondhouding heen te breken.

Ballast Nedam ontwikkelt biobased rijtjeshuis

 

Afbeeldingen

 

 

Blijf op de hoogte

Geen belangrijke updates missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

 

 

Cookie-instellingen