Veehouderij met energie

21-02-2023

Het boerenbedrijf kan met mestvergisting producent worden van groen gas. De bedrijven kunnen met wind en zon ook hun eigen bedrijfsvoering verduurzamen. Met samenwerken, betere regelgeving en passend vergunningbeleid kan het versnellen.

De doelstellingen van minister Van de Wal om stikstof te reduceren zijn haalbaar, stellen de initiatiefnemers van de Friese Drieslag.  Stikstofreductie, CO2-reductie en meer Nederlands groen gas. Het project is onderdeel van Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN)

Ook bij het project Groengashub Lochem/Laren snijdt het mes aan meer kanten. Minder uitstoot bij de boeren en fabrieken die van het aardgas afkunnen.

En daar stopt de verduurzaming niet. Met zon en wind kan de bedrijfsvoering van de boerderij ook duurzamer. Met elektrificatie van het machinepark, flexibel gebruik van de stroom en lokale samenwerking kan deze vergroening doorgaan zonder veel last te hebben van de schaarse ruimte op het stroomnet.

Om deze ontwikkelingen te versnellen, moeten diverse stapen gezet worden. Dan gaat het onder andere om lokale samenwerking met b.v. energiecoöperaties, lokale vergunningverlenging, investeringssusbsidies, aanpassing van Europese regels.

Bij de documenten hieronder, vind je meer input vanuit deze sessie. 

 

 

Afbeeldingen

 

 

Blijf op de hoogte

Geen belangrijke updates missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

 

 

Cookie-instellingen